Україною котиться хвиля останніх мирних протестів

Share

5 та 6 вересня по всій країні проходить акція “Останній мирний протест”, основною вимогою якої є відкладення розгляду скандального законопроекту №2450 до отримання висновків Венеціанської комісії. Інформацію про час, місце та контактну особу можна отримати за посиланням http://bit.ly/lastprotestua. Акція відбудеться у 16 містах: Харків, Івано-Франківськ, Севастополь, Тернопіль, Миколаїв, Донецьк, Луганськ, Хмельницький, Рівне, Ужгород, Львів, Житомир, Луцьк, Канів, Запоріжжя, Cуми. У Києві активісти проведуть ніч з 5 на 6 вересня під Верховною Радою. 
Зустріч Вконтакті: vk.com/lastprotest

Зустріч Facebook: facebook.com/events/321549167941334

Акція у Києві http://vk.com/event42607984

Докладно про проблему законопроекту 2450 https://fri.com.ua/?p=16350
Проект закону на сайті ВР http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511..

3 вересня під час Погоджувальної ради депутатських фракцій Верховної Ради було вирішено виставити на голосування скандальний законопроект №2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”. Таким чином у четвер, 6 вересня, проект закону “Про порядок організації і проведення мирних заходів” може бути прийнятий парламентом у другому читанні і в цілому.

У липні більше 150 громадських організацій та профспілок зверталися до Голови Верховної Ради та голів депутатських фракцій парламенту з проханням не виставляти законопроект №2450 на голосування до того, як його оновлена редакція не пройде експертизу Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія). Саме на прохання громадських організацій профільний Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності направив одіозні законопроекти на експертизу.

Прийняття багатостраждального законопроекту 2450 у нинішньому вигляді призведе до того, що мирних протестуючих будуть пачками саджати на 15 діб, а суди будуть тотально забороняти будь-які прояви громадянської непокори. Закон встановлює термін повідомлення про мирні заходи у два робочих дні. Разом з вихідними та святковими днями фактичний час для повідомлення становитиме 4-5 днів. Як свідчить практика, такий тривалий термін буде використовуватись владою для заборони мирних зібрань у судовому порядку. Відтак, значно обмежиться фундаментальне право людей мирно протестувати. У громадськості ще є шанс зупинити народних обранців від такого необдуманого кроку і не допустити повторення білоруського та російського сценаріїв в Україні.

Залишити відповідь