Донецька МАМА: листівки з Януковичем — правозахист, а не політика!

Share

На прес-конференції у Донецьку затримані активісти МАМИ намагалися звернути увагу, що їх акція є саме правозахисною, а не політичною, як це було зображено в деяких ЗМІ. Вони ще раз зазначили, що не поділяють тези про неможливість зайняття державних посад особами, що були засуджені. Також було детально розказано про обставини їх вчорашнього затримання і допиту у Ворошиловському райвідділку міліції.

Олександр Кисельов, координатор МАМИ, відмітив, що головним його мотивом для приєднання до кампанії стало неприємне здивування фактом кримінального переслідування звичайних студентів херсонськими правоохоронцями.

Молодий активіст пояснив: «Я уявив себе на місці тих хлопців, бо і я також неодноразово публічно висловлював невдоволення тими чи іншими діями влади, проводив кампанії проти антистудентського закону про вищу освіту, розклеював плакати. Так, нещодавно херсонцям змінили обвинувачення з групового хуліганства на поширення неправдивих чуток, що вже є невеличкою перемогою громадськості, проте суть не змінилася — це репресії».

Окремо було підкреслено, що до системи колективної безпеки МАМА входять представники організацій із абсолютно різними політичними поглядами: ліві, ліберали, націонал-демократи, проте жоден з них не репрезентує існуючі партії та припартійні рухи.
Таким чином, головною метою проведеної у 19 містах України акції був саме протест проти міліцейського свавілля.

«Жоден з нас не зважає на те чи сидів Президент, де та за що. Це абсолютно неважливо. Якщо він був винуватим, то покарання давно відбув. Проте коли хтось висказує іншу думку, що є гарантованим правом громадянина, а влада намагається його за це репресувати, ми не можемо стояти осторонь», – сказав Олександр.

Дмитро Дядик, член ВМГО «ФРІ» розказав, що про проведення акції під огорожею Головного управління МВС було заздалегідь сповіщено органи місцевої влади. Безпосередньо перед акцією присутні співробітники міліції, маючи в руках копію нашого повідомлення уважно передивилися плакати й не висловили жодних заперечень. Проте вже через 10 хвилин після початку до протестувальників під’їхав патрульний автомобіль і до хлопців підійшов невідомий офіцер міліції із проханням сісти в машину.

«На закиди правоохоронців про необхідність встановлення особистості ми показали їм паспорти, проте вони навіть не подивилися. Знаходячись у тісному колі міліціянтів, ми були вимушені погодись на пропозицію слідувати вказівкам, щоб нас швидше відпустили», – продовжив Дмитро.

Вже у машині Олександру Кисельову, Дмитру Дядику та Богдану Манюкову було пояснено, що їх зараз відвезуть у райвідділок, де треба прояснити деякі обставини. Пояснити причину затримання більш детально міліціонери відмовились.

У Ворошиловському РВВС дільнічні інспектори міліції Стоянов В.В., Юзюк Є.В. та Сороковський В.В. відкопіювали паспорти учасників акції та повідомлення про проведення із вхідним номером міськісполкому, а також вилучено плакати. Після чого додали, що необхідно буде ще заповнити пояснення, знову не пояснивши навіщо. Коли і це було зроблено, дільничних повідомили, що керівництво наказало скласти адмінпротоколи за ст.173 та передали роздруківки із сформулюваним звинуваченням. У юридичній консультації було відмовлено, а кожному із затриманих видали копії протоколів із записом дослівно: «…совершил мелкое хулиганство, а именно дискредитировали действующую власть в лице Президента Украины — В.Ф. Януковича. Совершили акцию путем розворачивания плакатов с изображением Президента Украины и текстом на плакатах «Широка страна моя родная, много в ней лесов полей и рек. Я другой такой страны не знаю, президент которой бывший зек» а также подписью, – в Херсоне за эту листовку хотели посадить студентов».

На виході із райвідділку Дмитро Дядик та Олександр Кисельов склали скарги на ім’я начальника відділення у книзі скарг та пропозицій про незаконні дії співробітників МВС. Там же вони із подивом побачили, що напис «доставлені» замальовано та виправлено на «з’явилися».

Керівник Донецького правозахисного центру Альона Ігнатьєва повідомила, що протягом усього часу на постійному зв’язку із затриманими перебували правозахисники і завдяки скоординованим діям групи підтримки телефон чергового не замовкав від стурбованих дзвінків зі всієї України. Вона відмітила, що можливо саме завдяки цьому вдалося уникнути ще більшого беззаконня зі сторони міліціянтів. Також вони повідомили, що вже готують звернення до прокуратури.

Залишити відповідь