ФРІшник добився скасування обмеження права на мирні зібрання у Сваляві

Share
Володимир Феськов

Виконавчий комітет Свалявської міської ради Закарпатської області скасував своє ж антиконституційне рішення №340 десятилітньої давнини – “Про порядок проведення мітингів, демонстрацій та інших масово-політичних заходів громадськості в місті” від 18.04.2001 .

Виконком Свалявської міськради скасував обмеження, розглянувши відповідне звернення Громадської ради при Закарпатській облдержадміністрації та структурної складової цієї Громадської ради – комісії сприяння захисту прав і свобод громадян, правової експертизи та запобігання корупції до органів місцевого самоврядування. В свою чергу звернення було ініційоване Володимиром Феськовим, представником ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ) у Громадській раді та активістом Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”

Скан-копія рішення Виконкому Свалявської міськради №206 від 18.08.2011https://fri.com.ua/wp-content/uploads/2012/01/svalyava.pdf

Текст звернення Громадської ради при Закарпатській ОДА від 05.08.2011https://fri.com.ua/?p=11190

Текст звернення відповідної комісії Громадської ради при Закарпатській ОДА:

Про недопущення порушень прав громадян на мирні зібрання

Звернення

комісії сприяння захисту прав і свобод громадян, правової експертизи та запобігання корупції до органів місцевого самоврядування, внесене на розгляд Громадської ради 29 червня 2010 року.

Відповідно до ст.39 Конституції України громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити мітинги, демонстрації, про проведення яких сповіщаються органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування. Виключно судом встановлюються обмеження щодо реалізації цього права.

Проте в окремих органах місцевого самоврядування й досі залишаються чинними рішення рад попередніх скликань, які обмежують права громадян на проведення мирних зібрань. Такі рішення прийняті свого часу Ужгородською міською радою ( Рішення ХІІІ сесії міської ради від 08.09.1999 та виконавчого комітету від 02.09.2009 №245), виконавчим комітетом Мукачівською міською радою (№98 від 05.05.2004 р.), виконкомами Свалявської та Рахівської міських рад ( №340 від 18.04.2001 та №152 від 31.10.2003).

Незважаючи на те, що згадані рішення мають здебільшого рекомендаційний характер, у контексті ст. 22 Конституції України вони звужують зміст і обсяг прав і свобод громадян. Такі обмежувальні рішення приймалися в основному на підставі Указу Президії Верховної Ради СРСР від 28 липня 1988 року «Про порядок організації проведення зборів, мітингів, вуличних заходів і демонстрацій» й суперечать ст. 39 Конституції України.

Водночас звертаємо увагу органів місцевого самоврядування на те, що у відповідності до ст. 182 Кодексу адміністративного судочинства України вони мають право після отримання повідомлення про проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій звертатися до окружного адміністративного суду із позовною заявою про їх заборону чи інше обмеження права на мирні зібрання.

Враховуючи наведене та виходячи з положень ст.ст.8, 22, 39 Конституції України, закликаємо органи місцевого самоврядування:

– утримуватись від необґрунтованого обмеження права громадян на мирні зібрання;

– привести рішення рад попередніх скликань, які обмежують права громадян на проведення мирних зібрань, у відповідність чинному законодавству.

Прийнято рішенням громадської ради 29 червня 2011 року («За» – 56, «Проти» – 3, утримались 2)

Член громадської ради

при Закарпатській ОДА          Феськов В.Г.

Залишити відповідь