Правозахисники проаналізували події в Донецьку, що закінчилися смертю Геннадія Конопльова. Висновок – міліція не довела свою невинуватість

Share

Правозахисники з тимчасової робочої групи Громадської ради при МВС у прес-центрі УНІАН презентували звіт за результатами дослідження обставин подій, що потягнули загибель протестувальника Геннадія Конопльова.

30 листопада тимчасова робоча група працювала в Донецьку, опитуючи представників міліції та очевидців з табору чорнобильців. Правозахисники не контактували з працівниками МНС чи “швидкої допомоги”, оскільки це не входить до їхніх повноважень. Дослідити роль лікарів швидкої допомоги та МНС-ників у подіях 27 листопада слід членам громадських рад відповідних міністерств.

2 грудня був готовий звіт тимчасової робочої групи, в якому також були вказані рекомендації та запитання до МВС. Серед них – рекомендація МВС України з метою докладного вивчення подій на акції протесту чорнобильців 27.11.2011 року створити тимчасову робочу групу за участю представників МВС України, Громадської ради при МВС України (зокрема членів тимчасової робочої групи) та громадськості.

Секретар тимчасової робочої групи Михайло Каменєв повідомив про висновки: “Зібрання чорнобильців було мирним. У полковника міліції Сєднєва не було підстав просити у листі на ім’я міського голови Донецька Лук’янченка О.О. заборони всіх мирних зібрань у Донецьку. Міліція не забезпечила належне інформування чорнобильців про демонтаж намету. При чому не зрозуміло, чи міг начальник донецької міліції полковник Сєднєв керувати її діями у позаробочий час. Окрім цього в нас є інші питання до МВС”.

Голова тимчасової робочої групи Володимир Чемерис дав загальний висновок звіту: “Органи внутрішніх справ Донецької області та міста Донецьк не надали достатніх та переконливих доказів того, що смерть Геннадія Конопльова настала не в результаті дій працівників МНС чи МВС під час демонтажу намету на акції протесту чорнобильців 27 листопада 2011 року. Ми діяли з позиції презумпції винуватості держави – держава вважається винуватою доти, доки не доведе протилежне. Цим принципом послуговується Європейський суд з прав людини”.

У зв’язку з цим правозахисники закликають МВС України та його підрозділи в Донецькій області надати достатні та переконливі докази того, що смерть Геннадія Конопльова настала не в результаті дій працівників МВС під час демонтажу намету на акції протесту чорнобильців 27.11.2011 року.

Також було згадано всеукраїнську ініціативу “За мирний протест!”, що ставить за мету захист права на мирні протести в Україні та розвиток загальнонаціональної мережі, котра включатиме у себе активістів та організації, які готові відстоювати право на мирні збори в Україні. Інформація про ініціативу доступна за адресою http://zmina.org.ua.

Тимчасова робоча група затвердила звіт та направить його до органів державної влади України, дипломатичних представництв та до міжнародних організацій, зокрема Комісару з прав людини Ради Європи та Спеціальному доповідачу ООН з питання свободи мирних зібрань та асоціацій.

Правозахисники очікують на реакцію керівництва МВС України.

Висновки робочої групи Громадської ради при МВС з вивчення подій у Донецьку, які призвели до смерті протестувальникаhttps://fri.com.ua/?p=13652

Контактні телефони:

Михайло Каменєв (Фундація Регіональних Ініціатив) – (067) 404-26-46
Володимир Чемерис (Інститут “Республіка”) – (050) 380-62-68

Залишити відповідь