Для чорнобильців громадськість встановила у Києві намет

Share

Сьогодні, 9 грудня, було проведено акцію Всеукраїнської ініціативи “ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!”. Близько 50 громадян встановили намет напроти будинку Кабінету міністрів України. Міліція не змогла перешкодити цій акції.

Таким чином, ми маємо прецедент: вперше за багато часу в центрі столиці встановлено намет з метою проведення мирного протесту. Жодних законних підстав для знесення намету міліція не знайшла.

“Заборона встановлювати намети протестуючим чорнобильцям суперечить міжнародному праву, рішенням Європейського суду з прав людини, що є джерелом права в Україні та діючим законам”, – повідомив Михайло Камєнєв, член Громадської ради при МВС  та заступник Голови ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ).

“Сьогодні право на мирний протест залишається єдиним і найбільш ефективним способом відстояти свої права, способом змінити Україну. Але наша влада незаконно їх забороняє, порушує право громадян на свободу мирних зібрань”, – наголосив Володимир Чемерис, член Громадської ради при МВС, Голова Правління Інституту “Республіка”.

Студентка Оля та робітник Денис, які стали першими мешканцями намету, сказали, що намети – невід’ємна частина акцій мирного протесту в Україні і вони мають конституційне право на встановлення наметів як реалізацію права на мирні зібрання.

Назустріч їм вишли чорнобильці, які вигукували: “Когда мы едины – мы непобедимы!” Намет передали чорнобильцям, які заявили, що встановлять його у Полтаві. Справа в тім, що сьогодні чорнобильці припинили акцію голодування у Маріїнськомі парку Києва, натомість встановили наметові містечка у Полтаві та Лубнах.

“Чорнобильці”, які знаходилися трохи вище, у Маріїнському парку, аплодували студентам і робітникам. Їм київська влада не дозволила встановити намети і вони змушені були голодувати на холоді і під вітром.

Досі, протягом, принаймні двох років, київська міліція не дозволяє встановлювати у столиці будь-які намети, окрім як намети “приймалень” народних депутатів.

Учасники акції закликали усіх, хто хоче відстоювати свої права, приходити до будівель центральних органів влади України та встановлювати там намети.

Практично всі учасники акції поставили підписи під петицією на захист свободи мирних зібрань.

Акція була ініційована громадськістю на знак протесту проти системних порушень державою фундаментального права на мирні зібрання. Встановлення наметуце не тільки жест солідарності та підтримки голодуючих поруч в Маріїнському парку чорнобильців, а й заклик до всього українського суспільства встановлювати намети. На підтримку акції виступили та взяли участь в її організації низка громадських організацій та профспілок.

Учасники мирної акції протесту спеціально прийшли із роздруківками рішення Шевченківського райсуду столиці від 19 квітня 2005 року, в якому Київська міська державна адміністрація звернулася до суду з проханням заборонити Всеукраїнській молодіжній громадській організації Союз молоді регіонів України(молодіжна припартійна організація Партії Регіонів) цілодобове пікетування в Маріїнському парку навпроти Кабміну (це саме те місце, де зараз стоять чорнобильці). Суд тоді відхилив заяву КМДА та дозволив молодим регіоналам встановлювати намети.

Що цікаво, ВМГОСоюз молоді регіонів Українив суді за цією справою представляла Олена Лукашнині представник Президента України у Конституційному суді.

КМДА у своєму позові зазначало, що мирні заходи та встановлення наметів «…можуть призвести до порушення громадського порядку в місці проведення заходу, до виникнення конфліктних ситуацій. Крім того, згідно чинного законодавства розміщення малих архітектурних форм, якими є намети, потребує дозволу Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА. Заявниками такого дозволу отримано не було».

На що суд цілком логічно пояснив: «створення додаткових незручностей для громадян, підвищенність шуму не може бути правовою підставою для звернення з вимогами про обмеження прав і свобод громадян на мирні зібрання».

Окремо у рішенні суду було вказано, що «Суд вважає також необґрунтованими доводи заявника щодо необхідності отримання дозволу Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА на встановлення наметів, так як намети не єархітектурною формоюі отримання дозволу на їх встановлення законом не передбачено».

Голова Комісії зі свободи зібрань Громадської ради при МВС Володимир Чемерис роз’яснює: “Слід розуміти, що встановлення наметів з метою проведення акцій протесту без отримання дозволів не заборонено законом. Водночас, міліція раніше трактувала намети як МАФи, що є відвертою маніпуляцією та нехтуванням правами. Але ми сьогоднішньою акцію доказали для всіх, що це просто та легально. І анітрохи не боляче”.

Суспільні рухи діють на фоні різкого погіршення становища права на мирні зібрання в Україні. Акції соціального протесту в Києві, Донецьку та інших регіонах країни показали, що суди, чиновники та правоохоронні органи все більше вдаються до відверто протизаконних дій з метою придушення мирних протестів.

Зокрема, чинилися спроби розігнати акції протесту чорнобильців, які вимагають виконання судових рішень, виплати заборгованості по пенсіям для пільговиків усіх категорій, та припинення антисоціальних «реформ» українського уряду. Демонтаж намету чорнобильців у Донецьку закінчився трагічною смертю одного з учасників голодування. Висновки тимчасової робочої групи Громадської ради при МВС України (голова — Володимир Чемерис, секретар — Михайло Каменєв) засвідчили недоведеність факту невинуватості міліції, а також низку порушень з боку правоохоронців при забезпеченні громадського порядку.

“Хай знають усі — в Україні можна ставити намети на мирних протестах без жодних дозволів! Дуже приємно було бачити радісні обличчя чорнобильців, які відчули, що ми разом з ними солідарні, що разом можемо все. Час починати наметизацію України!” — жартує один із учасників встановлення намету біля Кабміну.

У Києві міліція забороняла голодуючим інвалідам-чорнобильцям ставити намети, що суперечить міжнародному праву, рішенням Європейського суду з прав людини, що є джерелом права в Україні та діючим законам. Існує рішення Шевченківського райсуду столиці 2005-го року, згідно з яким представники Партії Регіонів отримали тоді дозвіл на облаштування наметового містечка саме в тому місці, де зараз триває чорнобильська акція. Заборона чорнобильцям ставити намети створювала реальну загрозу для життя та здоров’я голодуючих громадян, які змушені цілодобово знаходитися на морозі, перебуваючи у вкрай важкому фізіологічному та психологічному стані.

Контактні особи:
Михайло
Каменєв (067) 404-26-46
Володимир
Чемерис (050) 380-62-68

Залишити відповідь