Розпочала роботу Всеукраїнська ініціатива “ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!”

Share

16 листопада в інформаційній агенції “Українські новини” відбулася прес-конференція на тему “Мирні протести в Україні та загрози їх обмеження ”.

Під час прес-конференції учасники розповіли про початок збору підписів під зверненням до Верховної Ради та Президента в рамках Всеукраїнської ініціативи “ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!” та існуючі загрози праву на мирний протест в Україні.

Наразі у Верховній Раді знаходиться проект закону №2450. Цей законопроект встановлює обмеження для проведення будь-яких мирних протестів. Органи влади на місцевому рівні також намагаються суттєво ускладнити процедуру проведення мирних протестів. Так, тільки 14 листопада через судовий позов вдалось скасувати рішення Сімферопольського міськвиконкому від 25.02.2011, яке значно обмежує свободу зібрань у місті. Раніше громадянські активісти через суди або протести прокуратури скасували подібні рішення місцевих влад у Дніпропетровську,  Ужгороді, Донецьку, Чернівцях.

Окрім спроб законодавчих обмежень, останнім часом усе агресивніше на мирні протести реагують правоохоронні органи. Керівник проекту моніторингу мирних протестів в Україні Володимир Іщенко навів такі дані: “В Україні наростає класовий конфлікт викликаний урядовими реформами в інтересах великого капіталу. Водночас, переважна більшість (87%) протестних дій за минулий місяць здійснювалася у цілком законних та ненасильницьких формах – у формі мітингів, пікетів, маршів, демонстрацій, наметових містечок. Але в той час, як громадяни майже завжди протестували у мирний спосіб, держава більше застосовувала проти них репресивні заходи – найчастіше затримання та арешти. Так на 100 протестних дій у жовтні цього року припадало 14 репресивних. Для порівняння за період з жовтня 2009 р. по вересень 2010 р. це співвідношення складало 12 до 100”.

Керівник Всеукраїнської ініціативи “ЗА МИРНИЙ ПРОТЕСТ!” Володимир Чемерис повідомив, що 15 листопада розпочалась Всеукраїнська кампанія збору підписів під зверненням до Верховної Ради та Президента України щодо захисту права на мирні протести. Підписи збирають координатори в усіх обласних центрах України та в Криму. Також усі бажаючі можуть залишити свій підпис онлайн на сайті http://www.zmina.org.ua/.

Учасники ініціативи переконані, що мирний протест часто залишається єдиним способом впливу на владу. Люди виходять на вулиці вимагати кращого життя для себе і своїх родин, відстоювати справедливі зарплати, пенсії, стипендії та податки. Сотні тисяч наших співгромадян вже захистили свої інтереси завдяки мирним протестам. Саме тому ініціатива виступає за врегулювання права на мирні протести на рівні законодавства та практики роботи правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування. Таку ж позицію висловлює і ОБСЄ, експерти якої нещодавно відвідали Київ та висловили підтримку починанням громадських організацій з урегулювання права на мирні протести в Україні.

“Нажаль, органи місцевого самоврядування та виконавчої влади, міліція та судді в багатьох містах України ще не навчилися чути і розуміти народ, або ж керувати країною так, щоб проблем у народу не виникало. Тому час від часу відбуваються як судові заборони мирних протестів, так і міліцейські розгони мирних демонстрацій. Таким чином людей доводять до відчаю і, відповідно, до необдуманих кроків, що можуть втратити мирний характер,” – вважає активіст ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив”  (ФРІ) Михайло Лебедь. – “Наша мета – просвітництво. Свобода мирних зібрань є фундаментальним правом людини, яке здорова держава має не обмежувати, а захищати. Це мусять усвідомити як представники влади, так і кожен з нас.”

Для того, щоб отримати інформацію про заплановані події в регіонах, відвідайте сайт ініціативи: http://www.zmina.org.ua/

Детальніша інформація: Володимир Чемерис — 050-380-6268, Михайло Лебедь — 068-121-7741

ФРІ приєдналася до Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!”https://fri.com.ua/?p=13150

Центр дослідження суспільства: Результати моніторингу протестів в Україніhttps://fri.com.ua/wp-content/uploads/2011/11/UPCD-description-1.doc

Залишити відповідь