Донецька молодь проти маніпуляцій під час студентського референдуму

Share

24 жовтня представники студентських організацій «Пряма дія» та «Фундація регіональних ініціатив» провели роздачу «Шпаргалок учасника референдуму» на пунктах голосування у 3,5 і 8 корпусах ДонНТУ.

На думку організаторів, винесені до бюлетеня питання не відображають реальних норм законопроекту, які по суті навіть погіршують статус-кво. Вони вважають, що думка студентства вкотре стає об’єктом для маніпуляцій з метою створення «громадської підтримки» курсу освітніх реформ Міністерства освіти.

З метою не допустити дезінформації донецьких студентів була розроблена спеціальна шпаргалка, де під кожним з питань наведені посилання на відповідні статті і формулювання Законопроекту і чинного Закону. Спроби поширити листівки натрапили на протидію Валентина Петренка, заступника голови ППО студентів та аспірантів ДонНТУ, який звинуватив активістів у політичній проституції і проплаченій провокації. Тим не менше, акцію вдалося довести до кінця.

Найбільш палкі суперечки серед учасників референдуму викликали питання про підвищення стипендії до прожиткового мінімуму і «незмінність» плати за навчання.

«Питання поставлено таким чином, що відповісти ні на них практично неможливо. Який студент відмовиться від стипендії у 934 грн, який контрактник не підтримає незмінність плати за навчання? Але варто відкрити Законопроект і ми зрозуміємо, що не все так просто», — сказав один із студентів ДонНТУ Дмитро Дядик.

Ст.56 Законопроекту дійсно гарантує підвищення стипендій, але визначення порядку призначення не прописано і залишається за КМУ. Погляди Д.Табачника та його заступника, озвучені публічно, з цього приводу різняться: один виступає за обмеження кола стипендіатів, інший за ліквідацію стипендій взагалі. На додаток до відмови Мінфіну збільшувати розмір стипендіального фонду в необхідному для індексації, з’являються обґрунтовані побоювання, що єдиним способом імплементації цієї норми є підняття навчального рейтингу, необхідного для призначення стипендії.

«Дуже яскраво анонсують неможливість підвищувати плату за навчання, хоча це вже прописано в чинному Законі „Про вищу освіту“, тоді як проект Д.Табачника таку лазівку залишає, пропонуючи формулювання про незмінність плати протягом терміну дії договору, який без проблем можна розірвати. А видача за досягнення прирівнювання дипломів магістрів і спеціалістів у Кінцевих і перехідних положеннях, які вже є рівнозначними рівнями повної вищої освіти — це взагалі нонсенс!», — впевнений активіст студпрофспілки «Пряма дія» Олександр Кисельов.

Залишити відповідь