ФРІ проти обмеження права на свободу мирних зібрань

Share

Фото з прес-конференції на тему свободи мирних зібрань у столиці України

Начальнику Головнго управління з питань
внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю
Київської міської державної адміністрації
Хонді М.

Щодо проекту “Положення про порядок організації та проведення недержавних масових громадських заходів політичного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного та іншого характеру, кіно- та телезйомок у місті Києві”

Шановна пані Марино!

Наша організація вже надсилала Вам висновки Інституту “Республіка” щодо проекту “Положення про порядок організації та проведення недержавних масових громадських заходів політичного, культурно-просвітницького, спортивного, видовищного та іншого характеру, кіно- та телезйомок у місті Києві”. Проте вирішили ще раз пояснити Вам, в чому суть проблеми.

В статті 39 Конституції України та рішенні Конституційного Суду N 4-рп/2001 від 19.04.2001 немає визначення терміну “мирне зібрання”. Дефініція могла б з’явитися в законі на цю тему, але такого закону зараз немає. Тому, згідно дефініціям ч.2 Вашого проекту положення, мирні зібрання мешканців міста, громадських організацій, профспілок та інших об’єднань можна трактувати як “політичні масові заходи”, “культурно-просвітницькі масові заходи”, “театрально-видовищні масові заходи”, “релігійні масові заходи” чи “інші масові заходи”, і забороняти у судовому порядку. А це не є прийнятним.

До того ж незрозуміло, чому, згідно ідеї проекту Вашого положення, політичні партії мають отримувати дозвіл на проведення політичних акцій у столичної влади? І чому, згідно ідеї проекту Вашого положення, мешканці міста, громадські організації, профспілки та інші об’єднання також мають отримувати такий дозвіл? Платники податків, гроші з яких йдуть на зарплати чиновникам, не мають права висловлювати політичні погляди?

Тому приєднуємось до вимог Інституту “Республіка” щодо проекту положення.

З надією на розуміння,

Михайло Лебедь,

Голова Ради Старійшин ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ)

За додатковою інформацією звертайтесь за тел.:

+30681217741 (Михайло Лебедь)

Фото і відео – Громадський простір

Залишити відповідь