Наша відповідь Табачнику :)

Share

Нагадуємо, що вчора, 25 травня 2011 року, проти одіозних норм проекту нового Закону “Про вищу освіту” профільного Міністерства молодь протестувала у Києві, Донецьку, Рівне, Івано-Франківську, Севастополі, Луцьку, Львові, Дніпропетровську, Луганську, Житомирі, Хмельницьку, Харкові, Тернополі, Кам’янецьк-Подільському, Сімферополі, Каневі, Каховці, Миколаєві, Бердянську та Острозі. Позицію студентства України також підтримав Європейський союз студентів, Всеросійський союз студентів та активісти “Вуличного університету” Санкт-Петербурга.

Тож, по-перше, щиро дякуємо усім учасникам акції. Дякуємо й тим, хто прийти не зміг, але був подумки поряд. І головне – дякуємо ЗМІ, які об’єктивно висвітлили інформацію щодо студентських протестів. Об’єктивно, попри відверту брехню, яку зараз офіційно розповсюджує як Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, так і Міністр Дмитро Табачник особисто.

А щодо наклепів заявляємо:

1). Міністр Табачник бреше, коли в прямому ефірі багатьох каналів стверджує, що протестувальники проти одіозних норм міністерського проекту нового Закону “Про вищу освіту” працюють за гроші. Бреше й тоді, коли каже, що протестувальники працюють на гроші західних фондів. По-перше, в усіх акціях, які ми коли-небудь організовували, люди беруть участь абсолютно безплатно та добровільно. А участь людини у проплачених акціях руйнує її усвідомлене ставлення до життя, тому це є неприпустимим. По-друге, у ініціаторів вчорашніх протестів – Незалежної студентської профспілки “Пряма дія”, Громадського руху “Відсіч” та ВМГО “Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ) – немає навіть рахунків в банках для іноземних коштів. А ще одна з організацій-ініціаторів – ВМГО “Українська асоціація студентського самоврядування” (УАСС) – не користується своїм рахунком вже 3 роки.

Але пан Табачник не бреше, якщо каже про тих небагаточисельних заробітчан, які вчора виступали на підтримку міністерського проекту нового Закону “Про вищу освіту”. За досить невелику суму в 50 грн. кожен з них дійсно підтримував “законопроект Табачника”. ВІДЕОдоказ – http://youtu.be/5tMHIKe-EdQ

2). Міністр Табачник бреше, коли в прямому ефірі багатьох каналів стверджує, ніби усі 9 пропозицій від студентських та молодіжних організацій увійшли до міністерського проекту нового Закону “Про вищу освіту”. З 9 пропозицій організацій, які влаштовували протести проти попередньої версії законопроекту взимку, насправді враховані лише 2,5. І це лише завдяки представнику цих організацій у експертній робочій групі Міністерства з доопрацювання проекту. В цьому легко пересвідчитись, якщо порівняти текст пропозицій і текст міністерського проекту – https://fri.com.ua/?p=9985, http://bit.ly/irtNsK. ВІДЕОдоказ того, як насправді проходили засідання експертної робочої групи Міністерства, дивіться тут – http://youtu.be/2NA_YAfEdek

Але пан Табачник не бреше, коли в прямому ефірі багатьох каналів про більшість пропозицій молоді каже: “…все це враховано до ЖОДНОЇ статті”. ВІДЕОдоказ – http://youtu.be/5tMHIKe-EdQ.

3). Міністр Табачник бреше, коли в прямому ефірі багатьох каналів стверджує, ніби міністерський проект передбачає “незмінну плату протягом усього терміну навчання для студентів-контрактників”. Бреше, бо насправді міністерський проект Закону передбачає завуальований, проте фактичний дозвіл адміністраціям ВНЗ збільшувати плату за навчання студентів-контрактників у будь-який час (загалом навіть частіше, ніж раз на рік) і на будь-яку (відмінну від першопочаткової домовленості) суму. Докладніше читайте тут – https://fri.com.ua/?p=10017, http://bit.ly/kzKaMc.

4). Міністр Табачник, ймовірно, лукавить, коли в прямому ефірі багатьох каналів обіцяє державну стипендію на рівні прожиткового мінімуму. Звісно, організації, які влаштовували протести вчора і взимку, підтримують дане нововведення. Але по-перше, в нас є сильна підозра, що ця норма може зникнути після першого ж засідання профільного парламентського Комітету, або між читаннями у Верховній Раді. По-друге, за нашою інформацією, Міністерство готує “стипендіальну реформу”, яка, зокрема, може позбавити стипендій тих студентів, хто має “четвірки”. По-третє, в грудні 2006 року пан Табачик, коли був віце-прем’єр міністром, взагалі заявляв, що студентські стипендії треба відмінити.

5). Підконтрольні міністерству студенти брешуть, коли стверджують, що згідно з міністерським проектом нового Закону “Про вищу освіту” що бал вищого навчального закладу як складова частина конкурсного балу абітурієнта, не може становити більше, ніж 10% від загального конкурсного балу. Насправді цих слів немає в проекті міністерства. А ведення “триступеневої системи вступу” до ВНЗ загрожує повернути високий рівень хабарництва в школи та ВНЗ на стадії вступу абітурієнтів.

6). Прес-служба Міністерства бреше, коли каже, що у міністерському проекті нового Закону “Про вищу освіту” унормовано питання робочого часу викладачів. Насправді проект пропонує скасувати верхню межу навчального    навантаження науково-педагогічних та педагогічних працівників, яка згідно з чинним Законом становить відповідно 900 і 720 годин на навчальний рік. Таким чином пропонується замість чітко прописаної норми віддати Кабінетові Міністрів право щороку визначати максимальне навантаження на власний розсуд, яке загалом зможе становити навіть (36 годин помножити на 44 робочі тижні) 1584 годин на навчальний рік…

7). Прес-служба Міністерства лукавить, коли каже, що нововведення проекту щодо відрахування з ВНЗ через “академічний плагіат” має на меті підвищення якості вищої освіти. Як з позиції питання доцільності цього нововведення, так і з позиції питання того, як нововведення сформульоване, дана норма потребує як мінімум серйозного доопрацювання. Щоб не перетворитись у чергову “шпарину” для хабарників.

З огляну на все вищевикладене, пропонуємо Міністерству освіти і науки, молоді та спорту України знову повернутися на обговорення одіозних положень проекту нового Закону “Про вищу освіту” разом з протестуючими студентськими та молодіжними організаціями. Але цього разу виключно в присутності ЗМІ.

Михайло Лебедь,

співкоординатор студентських протестів 25 травня,

Голова Ради Старійшин ВМГО “Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ)

+380681217741