Студенти перемогли у битві за свої права. Чи переможуть у війні?

Share

Вперше в історії України громадськість домоглася відкликання законопроекту не у сесійній залі, а впевнивши депутатів-авторів відкликати свої підписи під ним. Про це під час пресс-конференції в Центрі візуальної культури НаУКМА вчора заявили організатори студентських протестів проти законопроектів “Про вищу освіту”.

Молодь нагадала, що 31 січня у Києві, Донецьку, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Запоріжжі та Одесі студентські та молодіжні організації влаштували акції протесту проти ухвалення законопроекту № 7486-1 “Про вищу освіту”. А 28 лютого у Києві, Харкові, Львові, Донецьку, Житомирі, Івано-Франківську, Миколаєві, Хмельницькому, Рівне та Сімферополі вони протестували протии усіх законопроектів “Про вищу освіту”, які містили дискримінуючі молодь норми. І вже 10 березня законопроект № 7486-1 був відкликаний його авторами.

Проте святкувати перемогу рано, – вважають учасники прес-конференції. Адже Міністерство освіти і науки, молоді та спорту (МОНМС) розробило ще один проект Закону “Про вищу освіту”, де мінімально врахувало вимоги студентства, і доповнило документ новими загрозами.

Зокрема, проект пропонує узаконити безконтрольне і необмежене збільшення плати за навчання студентів-контрактників та скасувати прив’язку плати за навчання та за надання додаткових освітніх послуг до грошової одиниці України – гривні. Документ також зберігає кількісний критерій при визначенні статусу університетів – тільки тепер він полягає не у кількості студентів, а у кількості спеціальностей, напрямків підготовки та вчених рад, які відповідно затверджує міністерство. Профільне міністерство також вилучило норму про можливість студентів вступати на перший курс на безоплатній основі на дистанційну (заочну), вечірню та екстернатну форми навчання. Вилучена й норма про погодження призначення заступника декана,  проректора,  які відповідають за роботу із студентами, з органом студентського самоврядування. А теперішня редакція статті проекту, яка відповідає за вступ до вищих навчальних закладів, передбачає повернення високого рівня хабарництва в школи та ВНЗ під час вступу.

Учасники прес-конференції кажуть, що це змушує студентські та молодіжні організації знову зосередити увагу ЗМІ та громадськості на проблемах освітніх “реформ”, а також готуватися до нових, ще більш масових протестів.

Учасники прес-конференції: Ілля Власюк (Незалежна студентська профспілка “Пряма дія”), Тетяна Магдич (Громадянський рух “Відсіч”), Єгор Стадний (Студентська колегія НаУКМА), Михайло Лебедь (Всеукраїнська молодіжна організація “Фундація Регіональних Ініціатив”), Антон Делікатний (член експертної робочої групи МОНМС з доопрацювання міністерського проекту Закону “Про вищу освіту”).

За додатковою інформацією звертайтесь за тел.: +380681217741 (Михайло)

Аналіз небезпек міністерського проекту Закону “Про вищу освіту” можна завантажити тут –  https://fri.com.ua/?p=8383

Залишити відповідь