Відкритий лист молоді до лідера КПУ щодо законопроекту “Про вищу освіту”

Лідеру Комуністичної партії України,
Голові парламентської фракції Комуністичної партії України
Петру СИМОНЕНКУ

Шановний Петре Миколайовичу!

Звертаємося до вас як до лідера Комуністичної партії України, і хочемо проінформувати Вас про дії члена КПУ, народного депутата України Самойлик Катерини Семенівни, які не лише грубо порушують програму Комуністичної Партії України та прямо суперечать передвиборчим обіцянкам як партії, так і Вашим особистим, але й несуть в собі серйозну загрозу для репутації партії.
Мова йде про законопроект № 7468-1 “Про вищу освіту”, співавтором якого є пані Самойлик. Законопроект № 7468-1, зокрема, пропонує:
  1. дозволити адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників;
  2. ліквідувати зобов’язання держави фінансувати бюджетні місця в кількості не менше 50% від усіх студентів, які поступили на перший курс;
  3. вилучити гарантію про прийняття на перший курс за безплатною формою навчання студентів дистанційної (заочної), вечірньої та екстернатної форм навчання;
  4. скасувати гарантію того, що фінансування підготовки кадрів з вищою освітою має здійснюється в обсягах не менших, ніж необхідних для забезпечення 100 і 180 студентів відповідних типів вищих навчальних закладів на кожні 10 тис. населення;
  5. скасувати прив’язку плати навчання та надання додаткових освітніх послуг до грошової одиниці України – гривні. Це дозволило б адміністраціям вищих навчальних закладів фактично заробляти на студентах-контрактниках завдяки стрибкам курсу долара нашої слабкої економіки.
Співавторство законопроекту № 7468-1 та активна участь Самойлик Катерини Семенівни в його просуванні не лише ставить під сумнів її відданість комуністичній ідеологій партії, а й:
  1. ПРЯМО СУПЕРЕЧИТЬ програмі КПУ у політичній сфері. Нагадуємо, що Комуністична партія України обіцяє добиватися “конституційного закріплення” одного з “найбільших соціальних завоювань нашого народу” — “гарантованого права на безплатну освіту”;
  2. ПРЯМО СУПЕРЕЧИТЬ передвиборчим обіцянкам КПУ, даним партією на останніх парламентських виборах. Нагадуємо, що у передвиборчій програмі “За народовладдя! Геть диктатуру!” Комуністична партія України обіцяє, що держава буде гарантувати реалізацію права на безоплатну освіту, і “юридично буде відповідати” за порушення цього права. Також партія обіцяє, що “на освіту виділятиметься 10% коштів від ВВП”;
  3. ПРЯМО СУПЕРЕЧИТЬ Вашим передвиборчим обіцянкам як кандидата в Президенти України в 2010 році. Нагадуємо – у своїй передвиборчій програмі Ви обіцяли, що  освіта стане “на ділі безплатною”, а “обсяг державних інвестицій у розвиток науки, культури, освіти, охорони здоров’я досягне 15% ВВП”. Також, перебуваючи з робочим візитом у місті Коростені Житомирської області у січні 2010 року, Ви пообіцяли, що у разі Вашої перемоги на президентських виборах, через 2-3 роки освіта в Україні стане безкоштовною, за виключенням приватних закладів.
З огляду на все вищесказане,  а також на суспільний резонанс навколо законопроекту № 7468-1 та продовження масових студентських протестів проти його прийняття, просимо Вас:
  1. Вплинути на члена Комуністичної Партії України Самойлик Катерину Семенівну, щоб остання відкликала свій підпис під законопроектом № 7468-1 “Про вищу освіту”, який прямо суперечить ідеології, програмі та передвиборчим обіцянкам партії, членом якої вона є.
  2. Зупинити негативний вплив Самойлик Катерини Семенівни на фракцію КПУ, оскільки пані Самойлик вводить в оману фракцію КПУ щодо справжньої, капіталістичної сутності законопроекту № 7468-1 “Про вищу освіту”.
  3. Забезпечити дотримання народними депутатами від КПУ ідеології, програми та передвиборчих обіцянок партії, шляхом не голосування за законопроект № 7468-1 “Про вищу освіту”.

З повагою та надією на співпраю,

Голова Всеукраїнської молодіжної органзації
“Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ)
Євген Демченко