Миколаєву – 440 років!

Share

Миколаїв. 440 років

18 липня з нагоди святкування 440-річчя дня міста Миколаївська міська організація Всеукраїнської молодіжної громадської організації “Фундація Регіональних Ініціатив” ( голова – Оксана Винницька ) організувала наступні заходи: виставку народного промислу  “Мистецький вернісаж”, конкурс карикатур на різноманітну тематику, конкурс  “Зірка караоке”.

Вернісаж

Основна мета нашої виставки народного промислу – виявлення нових талановитих народних митців у місті та відродження стародавнього промислу як частки культури українського народу. Миколаїв багатий на таланти і ми повинні їх знати та пишатися.

Виставка народних умільців проходила біля міського палацу культури. Тож зацікавленої миколаївської громади перейшло чимало.

У наш час народні промисли розвиваються на основі поєднання кращих традицій народної творчості з сучасними здобутками декоративно-ужиткового мистецтва, збагачуються новими видами, формами, сюжетами, беруть активну участь у задоволенні матеріальних, духовних і естетичних запитів народу.

“Мистецький вернісаж” був представлений вищивками, вишитими картинами, гончарними виробами, кованими виробами, фотовиставкою, виробами з бісеру, живописом, графічними роботами. Вишивка – це справді унікальне мистецтво народної графіки, вона зберегла і несе в собі багатовікову культуру народної декоративної лінії. У вишивці найглибше відображене орнаментальне багатство народного мистецтва, воно дає численні зразки геніальних композицій, неперевершених за рівнем художнього трактування в інших видах народного мистецтва. Українська вишивка віють на серце кожного з нас чаром рідної стихії і є живущим бальзамом, який сповнює нас споконвічною могутньою силою українського народу.

Вишивки

Вишивки

На виставці були представлені вишиванки юної майстрині Романи Яцик, 1990 року народження , студентки третього курсу Львівського інституту банківської справи. Дівчина з дитинства захоплюється вишивкою. У її колекції вишиванки чоловічі та жіночі різного кольору. Юна вишивальниця не навчалась цьому ремеслу в жодній школі, однак вміло підбирає візерунки і викладає їх на полотні.

Вишивки1

Окрім цього, миколаївчани мали можливість насолоджуватись витонченими витворами людських рук – вишитими картинами рукодільниці-майстрині Любові Осецької та Людмили Бабської. Близько десяти років пані Люба вишиває картини. Це клопітка робота, вимагає терпіння , уважності та звичайно ж часу. У доробку майстрині – більше 250 картин. Вишиваючи картину, вкладаєш у неї часточку душі, що неможливо передати чи висловити словами. Експонувались такі її картини: “Весняний пейзаж”, “Червоні маки, квіти кохання”, “Тигренята”, “Троянди і малина”, “Соняшники і маки у вазі”, “Мадонна з дитиною “,”Леви”, “Півонії і кавун”, “Замок над водою”.

Картини Людмили Бабської своєрідні та оригінальні тим, що вони вишиті тридцять років тому. У її доробку переважає релігійна тематика: “Матір Божа”, “ Ісус Христос”, “Плащениця”, “Тайна вечеря”.

Гончарство Анни Драголюк

Гончарство Анни Драголюк

Одним з найдавніших видів народного ремесла вважається гончарство, що несе в собі незбагненно цінну інформацію про етнографічні особливості побуту найдавніших поселень. Приємно відзначити, що у нашому районі не занепало гончарство, а ось уже близько 40 років Анна Драголюк як ніхто інший вправно спеціалізується у цій справі. Добре відомо, щоб отримати готовий гончарний виріб, потрібно затратити чимало часу й терпіння. На вернісажі виставлялись і макітри, і горшки, і збанок , і мисочки.

Постійні покупці добре знають переваги цього “чарівного” посуду: молоко у збанку довше зберігається і має приємний смак, смаженина, що готується у глиняних горщиках, тримає тепло і ніколи не підгоряє, навіть кімнатні рослини, висаджені у глиняний кадібці, відчувають благодатну енергію людських рук, якою наповнені вироби.

Миколаївчани та гості міста підходили до глиняних глечиків, оглядали їх з цікавістю. Знайшлись й такі, які охоче придбали горщики для домашнього хазяйства.

Ковані вироби Петра Гаврилишина та Івана Стисла

Ковані вироби Петра Гаврилишина та Івана Стисла

Неабияке захоплення викликало у людей ковальство Петра Гаврилишина та Івана Стисло. Метал – завжди благородний матеріал для будівництва та оздоблення. Ковані вироби вирізняються не тільки міцністю та довговічністю, але й високим художнім виконанням.

Ковані вироби

Власне кажучи, Петро Гаврилишин професійно займається художнім ковальством з 2005р ,постійно приймає участь у ковальських фестивалях у м.Львові та Івано-Франківську. Частину кованих виробів побачила і миколаївська громада – це столик, підставка, і оригінальна вішалка з капелюхом і різноманітні дрібніші ковані вироби.

Якщо народний майстер свідомо й цілеспрямовано посилює художню виразність завдяки співрозмірності форми, конструкції, цілісності орнаментальних структур, то такий виріб набуває особливої виразності вищого рівня. Він сприймається емоційно-чуттєво, стає не лише предметом, а твором мистецтва. Народне мистецтво поєднує в собі духовно-матеріальну діяльність людини.

Окрім ковальства, Петро Гаврилишин активно приймає участь у виставках живопису, є членом Національної спілки художників.

Іван Стисло співпрацює з Петром, займається художньою обробкою металу. У 2008 році заснував кузню “Старе місто” (с. Тростянець).

миколаїв

Живопис Михайла Данчевського

Митець малює з дитинства. Голова правління спілки “Національ”, голова творчої спілки митців. Працює в галузі станкового живопису і комп’ютерного живопису. Також займається станковим іконописом. Багато творів знаходяться за кордоном у приватних колекціях. Найближчим часом планується відкриття власної Арт -галереї. На вернісажі представив такі свої картини: ”Гуру”, “Ара”, “Кемел”, “Весняний вальс”, “Троїста музика” .

Молоді таланти – Михайло Огоновський та Мар’ян Цюпко показали роботи з галузі живопису.

Живопис Михайла Данчевського

Тематика робіт різножанрова: роздуми про життя, сатиричне висміювання людських комплексів , шкідливий вплив алкоголю, наркотиків, проблеми екології і ін. Це роботи з глибоким філософським змістом. Окрім того, Михайло Огоновський малює на склі, застосовує колаж ( картина складається з кусочків паперу ). Захоплюється малюванням на футболці. Пише короткі сатиричні вірші.

миколаїв

Інший талановитий молодий художник – Марян Цюпко, студент другого курсу Львівського національного аграрного університету, спеціальність “Архітектура”. Його картини – це натюрморти, квіти, пейзажі.

Графіка Руслана Бавута

миколаїв1миколаїв2

Руслан Бавут – молодий талановитий митець, який працює в галузі живопису ( малює маслом ) та професійно займається графікою. На виставці був представлений його курсовий проект з Української Академії Друкарства ( м.Львів ) – це п’ять робіт із серії Львова, які є лише в одному екземплярі. Зі слів митця, ці картини потребують клопіткої праці. Адже, щоб намалювати графічну роботу, потрібно вкласти чимало зусиль і часточку своєї душі. Усі роботи виконані на папері технікою нанесення крапочок на папір за допомогою рапідографа і тушші.

Фотовиставка Ігора Гнатіва та Петра Марківа

Фотовиставка Ігора Гнатіва та Петра Марківа

Ігор Гнатів захоплюється фотографією зі школи. Працював фотокореспондентом районної газети та видавництва  “Світло і тінь”. Друкувався в обласній республіканській, зарубіжній пресі, брав участь в оформленні мистецьких фотоальбомів та книг. Активний учасник і призер фотосалонів Міжнародної федерації фотомистецтва під патронатом ЮНЕСКО ( FIAP ) у Австрії, Бразилії, Хорватії, Словаччині, Португалії, Гон-Конгу, Аргентині, Катарі, Польщі. Учасник та лауреат львівських та всеукраїнських фотоконкурсів. Член Національної Спілки журналістів. З 2007 р. – член Національної Спілки фотохудожників України.

Все свідоме життя фотографа переплетено творчим усвідомленням того, що досконалості немає меж. Ігор Гнатів каже, що незважаючи на життєву прозу, треба постійно горіти вогнем пізнання прекрасного, безкорисливо дарувати людям своє бачення краси та досконалості через її “величність” – фотографію. Фотограф має велике бажання творіння прекрасного, яке повсюди оточує нас, людей.

Мешканці міста милувалися чарівними краєвидами нашого Миколаєва. Ось назви кількох його фотографій: “Наше місто” “Добрий господар” “Перша борозна” “Дорога мого дитинства” “Потомилися” “Сало втікає” “Аби не дощ” “Підковують коні” та інші.

петро марків

Петро Марків

Народився в середині сімдесятих минулого століття в м.Миколаєві, де закінчив школу, одружився і виховує донечку. Світлини Петра Марківа – це 100 відсотків Миколаєва. Це і КБК, і БКЦ, і просто зима в нашому місті, і “Срібло Золотої осені” – рідко буває, що сніг на золотому листі. Частина його робіт відправлена у Київ, Бельгію, Рим у приватні колекції.

вироби з бісеру

На мистецькому вернісажі також були представлені і вироби з бісеру – різноманітні композиції з дерев Софії Русецької, Зоряни Надольскої та Анни Гірник.

Конкурс карикатур на різноманітну тематику

Мовою карикатури можна сказати те, що висловити прямо неможливо та небезпечно. Будь-яку ситуацію в житті варто сприймати з гумором та жартом. Саме з цією метою й було організовано конкурс, який був націлений на позитив. Учасникам було запропоновано перелік певних тем: карикатури на тему політичну, культурну та соціальну тематику.

Хоча не було певного обмеження, можна було малювати на будь-яку тематику.

Впродовж години діти різної вікової категорії вправлялися у вмінні малювати. Це були і шаржі на людей, і веселі малюнки (Миколаїв у 3030 році) і шкільна тематика.

Члени журі – Романа Федорів – викладач художнього відділення Миколаївської школи мистецтв та ініціатор заходу визначили три місця.

конкурс карикатур

Перше місце за виконання веселих шаржів отримав Михайло Огоновський – студент III курсу Української Академії друкарства ( м.Львів )

карикатури

друге місце – Роман Легкий, який навчається у художній школі мистецтв

карикатрури

і третє місце посіла Світлана Панасевич. Учасники конкурсу були нагороджені пам’ятними подарунками.

“Зірка Караоке”

З нагоди святкування Дня міста біля адмінбудинку районної ради для співочої частини міста відбувся конкурс “Зірка караоке”.

зірка караоке

Ведучим карооке був веселий та запальний Володя Паньків – ді-джей, менеджер департаменту радіо, піар-менеджер компанії “ФМ-ТВ” . Розпочали конкурс з усім відомої пісні “Червона Рута” . У виконанні ведучого прозвучали пісні Ігоря Білозіра “Ніби вчора рідна мамо” та Владислава Левицького “Я так тебе любив”.

Загалом спробувати свої сили в майстерності виконання співу в конкурсі зголосилося десять учасників різного віку. Майже всі вони віддали перевагу українській музиці. Звучали як добре відомі усім народні пісні, так і твори сучасних українських виконавців: “Ой ,смереко», “Дівчина-весна” ,“Одна калина”, “Чорні очка, чорні очка як терен”, “Як у нас на Україні» “Червона Рута”, “Палала”, «Минає день, минає ніч” ,“Квітка душа”

У фінал вийшли чотири учасники, які продовжили між собою “боротьбу”.

зірка караоке

Переможницею конкурсу стала наймолодша учасниця заходу – п’ятирічна дівчинка Софійка Гуменецька з м. Миколаєва, яка співала акапелло (без музичного супроводу ) пісню В.Козловського “Чорнобривці” .

У фіналі вона майстерно виконала пісню з репертуару Наталії Май “Мамина сорочка”. Дівчинці вдалося зібрати 136 грн, які і принесли їй перемогу. Софійка отримала усі головні призи – курку, диск з караоке, мікрофон, косметику та футболку, яка була персонально розмальована Михайлом Огоновським.

Улюбленцем публіки став Михайло Бучковський – житель м. Новий Розділ, вокаліст-гітарист рок-гурту “Шосте чуття” ( м. Львів ). У його виконанні прозвучали пісні “Минає ніч минає день” Воєвуцького та “Не спи, моя рідна земля!” ( групи Мандри ) , які принесли йому друге призове місце. Від міської ради Михайло отримав талон-приз на одноразові перукарські послуги.

Третє місце з піснею “Квітка душа” Ніни Матвієнко виборола Олена Гасин з с. Розвадів, а четверте місце посів Роман ( с.Розвадів )

Усі учасники конкурсу були нагороджені пам’ятними подарунками.

Висловлюємо щиру подяку усім, хто допоміг у проведенні наших заходів:ВАТ “Миколаївцемент”, Миколаївській міській раді, відділу культури та туризму РДА, «Білосніжка” ( ПП А.Залога), “Скарбниця” ( ПП І.Охабська ), “На площі” ( ПП О.Полідович ), ПП І.Стахів, Миколаївській районній громадській організації ВМГО “Батьківщині молодій»( Юрію Шипову, Андрію та Степану Старовецькому ), станичому пластунів – Миколі Гнатіву, , Юрі Василишину ( “Кури Гриль” ) та активній молоді м. Миколаєва.

Залишити відповідь