Маніфест захисників книгарні “Сяйво”

Share

КИЯНИ!

Нещодавно у нас силою відібрали одну з найбільш відомих книгарень – «Сяйво».  Посеред білого дня бандити напали на покупців та робітників і безцеремонно захопили приміщення магазину. Зараз «Сяйво» не працює – його вітрини заварено металевими щитами, книги вивезено. Неважко здогадатися яку долю приготували славетній книгарні бандити. Раніше в Києві вже були знищені книгарні з багаторічною історією – «Мистецтво», «Ноти», «Зміна», «Поезія», «Планета». На їхньому місці виникли чергові бутіки, які зовсім не схожі на культурні осередки. Культурне обличчя, здавалось, європейської столиці нівечиться тими, для кого освіта дітей, культура, освіченість порожній звук. Для кого зиск від площі у центрі столиці слугує достатнім приводом для того, щоб знущатися й бити нас – мешканців міста. Тож засвідчуємо, що ситуація з книгарнею «Сяйво» вже давно вийшла за рамки звичайної господарської суперечки.

Тому, ми, представники громадськості міста, хочемо рішуче заявити:

МИ – ПРОТИ БАНДИТИЗМУ!

Через бездіяльність правоохоронців бандити відчувають повну безкарність. Можна не сумніватися – на «Сяйві» вони не зупиняться. Якщо громадськість буде мовчати сьогодні, – завтра вони таким саме чином захоплять парк, театр чи дитячий майданчик. Згодом, люди у масках прийдуть до наших осель і почнуть кулаками встановлювати своє “право власності”. Тому, ми закликаємо всіх небайдужих громадян об’єднатися проти злочинців, які хочуть встановити на вулицях нашого міста свої бандитські закони.

МИ – ЗА КНИГАРНЮ!

Ми вимагаємо скасувати приватизацію приміщення «Сяйва» та повернувши приміщенню книгарні статус суспільної власності. Рішення про приватизацію було прийняте попри волю територіальної громади, і суперечить її інтересам. Тому вимагаємо від сторін конфлікту та влади підписання угоди, у якій була б чітко означена програма розвитку «Сяйва» як міського мистецького та соціально-культурного центру, літературного осередку, де письменники, художники, музиканти могли прямо спілкуватися з читачами та слухачами, де проводилися творчі вечори, виставки та інші мистецькі акції, доступ до яких матиме кожен. «Сяйво» має бути для всіх! Угода має бути розроблена з залученням широких кіл громадськості міста, а контроль над її виконанням має бути прозорим та незаангажованим. «Сяйво» ж має бути повернуто у власність громади міста!

Тому ми закликаємо громадські організації та усіх небайдужих киян приєднуватися до нас у боротьбі за культуру та законність! Разом ми зможемо відвоювати книгарню у мародерів, та працювати над створенням на її базі культурного центру! Лише від нас залежить майбутнє. Адже коли варварство стає нормою, а брехня ховається за ширмою судових рішень, суспільство, яке лишається безголосим, перетворюється на отару. Україна заслуговує на майбутнє, наше місто – на культуру, а громадяни – на гідність і небайдужість!

Маніфест підписали:

Громадська ініціатива «Збережи старий Київ»

Київський осередок ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив»

Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»

ГО «Комітет прямої дії»

Громадянська мережа «ОПОРА»

Студентська Рада міста Києва

Громадська ініціатива «Чорний Комітет»

11 thoughts on “Маніфест захисників книгарні “Сяйво”

  1. ВСЕ ГОДЫ УЧЕБЫ В КИЕВСКОМ ГОСУНИВЕРЕ ИМ. ШЕВЧЕНКО НЕ БЫОИ НИ ЕДИНОЙ НЕДЕЛИ ЧТОБЫ МЫ НЕ ЗАШЛИ В СВОЙ МАГАЗИН. СОТРУДНИКИ ИЗУМИТЕЛЬНЫЕ!
    А СКОЛЬКО МЫ В ЭТОМ ХРАМЕ КНИГИ ВСТРЕЧАЛИСЬ С УКРАИНСКИМИ ПИСАТЕЛЯМИ БРАЛИ АВТОГРАФЫ. Я ЛИЧНО ТАМ ПОЗНАКОМИЛСЯ С ПАВЛОМ АРИПОВИЧЕМ ЗАГРЕБЕЛЬНЫМ. СЯЙВО – ЭТО НАЦИОНАЛЬНЫЙ ПАМЯТНИК – ХРАМ КНИГИ. ЕГО РАЗРУШЕНИЕ – РАЗРУШЕНИЕ ДУШИ УКРАИНСКОГО НАРОДА И ВСЕГО КИЕВСКОГО КАК БЫВШЕГО ТАК И СЕГОДНЯШНЕГО СТУДЕНЧЕСТВА

  2. За такое надо руки отрубать, ничего святого уже у этих хапуг не осталось.

  3. Если мы, киевляне, даже наш символ – “Сяйво” – не сможем отстоять от бандитов, то грош цена нам всем!

  4. Комітет захисту Печерська від мародерів такж підтримує боротьбу проти загарбників Сяйва.

  5. Для коренного киевлянина магазин “Сяйво” является таким же символом Города, как и старокиевские горы, София Киевская, Киево-Печерская Лавра, булгаковские места и еще огромное количество мест, с которыми у каждого из нас связана жизнь. Почти ничего уже не осталось.
    Неужели этим толстосумам безмозглым мало того, что они уже заграбастали?
    Руки прочь от последнего оплота киевской интеллигенции!!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. Граждане- пофигисты, вспомните судьбу Аллександрийской библиотеки! или у вас нет вечных ценностей?

  7. А чому б вам самим не приєднатися до захисників книгарні “Сяйво”, які відстоюють її від самого початку?

Залишити відповідь