По свіжих слідах захоплення книгарні “Сяйво”. Фото

Share

Фото столичної книгарні “Сяйво” одразу після захоплення 8 лютого. На фото можна побачити виламаний замок книгарні, зламані двері, лопата, якою нападники блокували двері від міліції, заварені вікна, приварені на фасадні вікна металеві пластини, розкидані книжки, плакати та аркуші із підписами на захист книгарні, постраждале наметове містечко. Фотографували активісти Київської ФРІ, які випадково проходили поруч. Клікніть на зображення, щоб побачити фотосесію:

[pictobrowser type=”flickr” userID=”frivmgo” albumID=”72157623276160295″]

Нагадуємо, що 8 лютого відбулася зухвала спроба цинічного рейдерського захоплення книгарні “Сяйво”, що за адресою вул. Велика Васильківська, 6.

“О 19:40 в магазин увірвалися 50 чоловіків кремезної статури в чорному  через центральний та службовий  входи, виштовхали відвідувачів та персонал книгарні на вулицю,” — повідомила заступник директора книгарні Алла Яковлівна Решетникова. — “Після виклику міліції нам вдалося повернутися в магазин. Тим часом молодчики встигли заварити вітрини книгарні металевими щитами”.

Наступного дня, після того, як, задавалося б, ситуація стабілізувалася, відбулася чергова атака — близько 20 молодиків намагалися взяти магазин штурмом.

Ці події привернули увагу і депутатів Верховної Ради, в результаті чого було створено тимчасову слідчу комісію, на яку було покладено функцію розібратися в цьому “бєспрєдєлі”.

Колектив  “Сяйва”, письменники, громадські діячі  та журналісти зверталися до влади  з проханням зберегти книгарню. Як бачимо, жодних дій по захисту не було надано.

У Києві вже знищені книгарні з багаторічною історією — “Мистецтво”, “Ноти”, “Зміна”, “Поезія”. Під загрозою зникнення “Сяйво”, “Наукова думка”, “Знання”.

Ми стаємо свідками планомірного нищення культури та мистецтва в Україні. Книгарні, як осередки інтелігентності, культури та освіченості легкою рукою бізнесюків в умовах пасивності державного апарату потроху знищуються. Невже нам потрібні бутіки замість книгарень, дорогі шмотки замість книг? Цей процес потрібно зупинити і повернути назад!

ДОВІДКА:
“Сяйво” — книгарня, що існує з лютого 1944 року (відкрита за кілька місяців після звільнення Києва). На фасаді книгарні — 8 меморіальних дощок відомих українських літераторів, які були постійними відвідувачами книгарні та вважали це місце своїм літературним клубом. Саме приміщення (367 кв.м на вул.Великій Васильківській, 6) було колись у реєстрі пам’яток культури.

Залишити відповідь