Як Київська ФРІ Міністерство освіти переконала

Share

Сьогодні завершилась найкоротша успішна кампанія громадського лобіювання в історії Київського осередку ВМГО “Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ). Чотири дні “чистого” часу! :)

Міністерство освіти і науки України (МОН) відмовилось від планів суттєво скорочувати державне замовлення на магістрів та спеціалістів у вищіх навчальних закладах в 2010 році. Про це свідчить наказ МОН №1/9-1 від 12 січня цього року, який вчора був оприлюднений на сайті Міністерства.

Як впорались? 8 січня цього року до Київської ФРІ звернулась наша подруга – представниця органів студентського самоврядування одного з навчальних закладів, і показала відскановані копії попереднього наказу про скорочення держзамовлення на магістрів і спеціалістів на мінімум 85% від кількості бакалаврів у 2010 році (наказ МОН №1/9-928 від 30.12.2009). Дівчина отримала документ від свого ректора. В цей же день Київський осередок ФРІ офіційно звернувся до Міністра освіти з порадою якнайшвидше провести круглий стіл зі студентськими та молодіжними організаціями з приводу цього питання. Також молодіжна організація письмово звернулася і до Прем’єр-міністра, щоб Прем’єр посприяла проведенню круглого столу. Тобто зверталися в Міністерство як поштою, так і електронною поштою. Також телефонували. Докладніше читайте про це в “Неофіційній газеті”

Звісно, ми б так швидко не отримали позитивний результат, якби не наша літня кампанія боротьби проти скорочення держзамовлень, яку осередки ФРІ проводили спільно з іншими молодіжними і студентськими організаціями. Зокрема, 4 червня 2009 року у більше ніж 15 містах країни відбулися масові акції солідарності молоді. Студенти тоді домоглися відміни ініціативи Уряду щодо скорочення держзамовлення на підготовку фахівців, магістрів і докторантів, а також щодо скорочення держзамовлення в учбових закладах і наукових установах Міністерства внутрішніх справ та Міністерства оборони.

Ну і вибори нашому сьогоднішньому успіху, звісно, посприяли :)

Відеоілюстрація акції 4 червня 2009 року (в кадрі – Ірина Білик, голова Правління Львівського міського осередку ФРІ):

Голова Київської ФРІ, Михайло Лебедь

One thought on “Як Київська ФРІ Міністерство освіти переконала

  1. Виявляється, громадянські кампанії діють за старим відомим студентським принципом “спочатку студент працює на заліковку, а потім заліковка на нього”

Залишити відповідь